Botox (Botulinum Toksin) Uygulamaları

Botox Nedir ve Nasıl Elde Edilir?

Botoks, dünyada ameliyatsız estetik işlemler içerisinde en sık uygulanan müdahaledir. Yaygın inanışın aksine bir yılan zehri değildir. Clostridium Botulinum adlı bakteri toksininin laboratuvar teknikleri kullanılarak saflaştırılmasıyla  elde edilen bir ilaçtır. Botoks birim fiyatı altından bile daha değerlidir. Bu nedenle gerçek değerinden daha ucuza botox uygulaması; yetersiz doz ya da sağlık bakanlığı onaysız muadillerin kullanılması (artmış yan etki) anlamına gelmektedir.

 Türkiye’de Sağlık Bakanlığı onaylı uygulanmasına izin verilen 2 adet Botox kullanılmaktadır.

Botox (Allergan ; ABD) ve Dysport (Ipsen ; Fransa) tarafından üretilmektedir. Ancak ülkemizde bu ürünler dışında Sağlık Bakanlığı onayı olmayan uzak doğu kökenli toksin ürünleri de (maalesef) kullanılmaktadır. Bu nedenle uygulama yapılacağı zaman uygulamayı yapacak doktorunuzdan lütfen kullanılacak ürün hakkında detaylı bilgi alınız.

Botox Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

  • Her iki göz çevresinde yer alan ince çizgiler ve kırışıklıklar (kaz ayağı çizgileri)
  • Alın bölgesindeki kırışıklıklar
  • Çatık kaş ve sinirli görünümüne yol açan çizgiler
  • Burun kökünde yer alan yatay çizgiler (tavşan çizgileri)
  • Kaşlarda şekil ve pozisyon değişikliği oluşturmada (örneğin her iki kaş yan taraflarının yukarı kaldırılması)
  • Burun ucunun kaldırılması
  • Üst ve alt dudakta dikey çizgiler(sigara içme çizgileri) ve kırışıklıklar
  • Gülerken üst diş ve dişetinin çok belirgin görünmesi (gummy smile)
  • Boyun bölgesinde bandlar ve kırışıklıklar
  • Dudak kenarından çeneye doğru inen çizgiler
  • Çene ile alt dudak arası çizgiler ile çene kırışıklıkları
  • Yanak sarkmaları (Nefertiti lifting)

Botox Uygulanırken Ağrı Hisseder miyim?

Bu durum kişiye göre değişir. Uygulama hafif ağrılı bir işlemdir. İğneden çok toksinin uygulama alanında yanma etkisi ortaya çıkmakta bu da 1-2 dakikada kaybolmaktadır. Tedavi öncesi enjeksiyon uygulanacak bölgelere anestezik etkili kremler kullanmak, bu rahatsızlıkları azaltabilir.

Botoksun Yan Etkileri Var Mı?

Botoks’un yan etkileri yok denecek kadar azdır. Enjeksiyon yapılan noktalarda morarma veya kızarıklık görülebilir. Baş ağrısı ilk uygulama gününde nadir görülebilecek bir yan etkidir. Nadiren üst göz kapağının geçici olarak aşağıya sarkması gibi bir durum ortaya çıkabilir. Ancak bu durum çok nadir olarak görülen bir problemdir.

Doğallığım Bozulur mu?

Uzman ellerde yapılan botoks uygulaması ile maske (ifadesiz) yüz gözlenmemektedir.  Uygulamada amaç, mimiklerin aşırı hareketini azaltmaktır, mimikleri yok etmek değildir.

Aşırı Terlemem var!

 Aşırı terleme kişinin sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Botox ter bezlerinin çalışmasını engelleyerek terlemeyi durdurmaktadır. Bu etkisi ile el içi, ayak tabanı, koltuk altı aşırı terlemelerinde kullanılabilmektedir. Uygulamadan sonra 3 gün içerisinde etkisi başlamakta ve 6-8 ay sürmektedir.

Diş Gıcırdatma Botoksu Nedir?

Çenenin köşe kısımlarında bulunan ve çiğneme kası olarak bilinen masseter kası, bazı durumlarda irileşerek yüzde iri ve köşeli bir görüntüye neden olabilir. Bu kas aynı zamanda diş sıkma, diş gıcırdatma gibi diş sağlığını olumsuz etkileyen durumlardan da sorumludur.

Masseter kasına botoks uygulaması ile hem yüz ovali inceltilerek daha estetik bir görünüm sağlanabilmekte, hem de diş sıkma problemi giderilebilmektedir.

Ortalama 5 dakika süren uygulama ile sağlanan masseter gevşemesi, yaklaşık 3-4 ay kadar devam edebilmektedir. Tekrarlayan uygulamalar sonrasında bu süre uzamakta ve kalıcı olabilmektedir. Bu uygulama sonrası doğal olmayan ve asimetrik gülme karşılaşılabilinecek en istenmeyen komplikasyonlardan biridir.

Masseter botoksu sonrası yüz ovalinde toparlanma gözlenmektedir.

Hangi Durumlarda Botoks Uygulanmaz?

Hamile veya emziren anneler, nöromüsküler rahatsızlıkları veya kanama problemleri olanlara tedavi uygulanmazken tedavi yapılması istenilen bölgede uçuk ve benzeri deri hastalıkları olanlar Botoks için beklemelidirler.

Bir Daha Botox Yaptırmazsam Yüzüm Eskisinden Kötü Olur mu?

Botoks etkisi azalırken çizgiler ortaya çıkmaya başlar ancak eskisi kadar belirgin olmaz. Elde edilen genç ve dingin görünümü devam ettirmek ve kalıcı kılmak için uygulama tekrarları gerekmektedir. Ancak uygulamaların bırakılması kırışıklık ve yaşlanmayı arttırmaz.